Retrospektiva 2011

21
Stu
2010
Retrospektiva 2011

Retrospektiva Međunarodnog filmskog festivala u Slavonskom Brodu

Slavonskobrodska udruga SB Film će od 8. do 10. travnja 2011. u Slavonskom Brodu održati retrospektivu Mediteran Film Festivala koji se već 11. godinu za redom održava u Širokom Brijegu.

Radi se o festivalu dokumentarnog filma koji okuplja dokumentarce iz 22 zemlje mediteranskog bazena, od Španjolske do Maroka, a tijekom svoga postojanja prerastao je u jednu od najvećih dokumentarističkih manifestacija u ovom dijelu svijeta. Koliku "težinu" MFF ima u filmskim krugovima govori podatak da su članovi tročlanog žirija ove godine bili Rada Šešić, stalni predavač na Nizozemskom institutu za filmsku edukaciju Sveučilišta u Amsterdamu, potom Ibtisam Maraana, izraelska redateljica i dobitnica specijalne nagrade IDFA u Amsterdamu što je ekvivalent nagradi Oscar u svijetu igranog filma, te Elma Tataragić, selektorica Natjecateljskog programa Sarajevo film festivala.

Tijekom trodnevne retrospektive, slavonskobrodskoj publici biti će prikazani najbolji filmovi iz ovogodišnje selekcije, a planirani su i brojni drugi događaji. Direkcija MFF-a već se složila sa planovima SB Filma da se u sklopu retrospektive u Slavonski Brod dovedu najznačajniji redatelji i producenti, među kojima su svoje sudjelovanje već potvrdili Mario Vukadin, producent poznatog filma "Živi i mrtvi" te filma o krapinskom pračovjeku koji se sada prikazuje u krapinskom muzeju, kao i poznati hrvatski redatelj Zdravko Mustać.

Pored potpore filmaša, te nekoliko velikih hrvatskih tvrtki poput Đuro Đaković Holdinga, Brodske Posavine te Brodsko-posavske županije, a projekt ima podršku i veleposlanstva Kraljevine Španjolske u Hrvatskoj, pa je svoje prisustvo već potvrdio i g.Jose Pedro Torrubia, zamjenik veleposlanika akreditiran u Zagrebu.

Bitan element retrospektive je i predstavljanje Brodsko-posavske županije gostujućim producentima i redateljima kao moguće lokacije za snimanje filmova, jer sa brodskom tvrđavom i urbanom jezgrom, sa gradom Novom Gradiškom, slavonskim selima, poljima, brdima, šumama te autohtonim seoskim domaćinstvima Brodsko posavska županija predstavlja idealnu lokaciju za realizaciju igranih i dokumentarnih filmova.

Iako je SB Film kao udruga relativno nedavno osnovana, čine ju nekoliko novinara i urednika nacionalnih medija, kako iz Slavonskog Broda tako i iz Zagreba, sa velikim iskustvom u filmskoj industriji i brojnim poznanstvima u svijetu filma i odnosa sa medijima. Stoga vjerujemo da bi realizacija ovog projekta, uz svoj kulturni značaj, donijela i pozitivne pomake pri pozicioniranju Brodsko-posavske županije na filmskoj karti Hrvatske.

Ovu će manifestaciju pratiti niz medija, kako na lokalnoj, tako na nacionalnoj (Večernji list medijski je pokrovitelj manifestacije, a vode se pregovori i sa NovaTV te RTL-om) pa i međunarodnoj razini (BiH-Federalna Televizija).
 


Go to the top of the page